A réz termékek egyik fő jellegzetessége a sokoldalúság. Hatékonyak számtalan gombás betegség ellen. Erőteljes baktericid hatással rendelkeznek, továbbá eredményesek az algák és a puhatestűek ellen is.

A réz és a növényvédelem találkozása

1878-ban a peronoszpóráért felelős gomba a Plasmopara viticola megérkezett Európába Amerikából, mint ahogy azt a filoxera tette korábban. Gyorsan világossá vált, hogy nagyon súlyos betegséggel állnak szemben, amely megfelelő feltételek esetén egyetlen szezonban is ki tudja irtani a szőlőket. Az ebben a korban általánosan elterjedt fungicid a kén, nem volt hatékony ez ellen a betegség ellen.

1882-ben Millardet a Bordeaux-i egyetem botanika tudományi professzora a Saint Julien-i (Bordeaux körzet) Chateau Beaucaillou szőlő ültetvényen egy szokatlan jelenségre lett figyelmes. Az ültetvényt súlyosan károsította a peronoszpóra, a szőlők többsége elvesztette leveleit, ugyanakkor néhány sor az országút mellett mentes meredt a fertőzéstől. Millardet észrevette, hogy a leveleken kék bevonat volt. Kiderítette, hogy ez az anyag a „verdigris” egy rézvegyület volt, amit a szőlőkben alkalmaztak a lopások megakadályozására. A következő két évben Millardet bevezette a rezet, mint fungicid kezelést a peronoszpóra fertőzés ellen a szőlőkben. A kifejlesztett elegy a rézszulfát és a kalciumoxid volt, melyet „Buillie Bordelaise”-nek (bordói keverék) neveztek, és manapság is használják.

A peronoszpóra elleni réz használattal kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy Millardet munkásságát megelőzően 1846-1851 és 1876-1879 között Írországban borzalmas burgonya betegség pusztított. Ebben az időben a burgonya alapélelmiszer volt, a szegényebb rétegek energia fogyasztásának 80 %-át tette ki. A járvány következtében több mint két millió ember éhen halt és további két millió embert kényszerített kivándorlásra, főleg az Egyesült Államokba, megváltoztatva ezáltal New York és más fontos városi körzetek jellegét és arculatát.

Millardet tiszta és következetes úton kimutatta, hogy a bordói keverék preventív hatása a réznek volt köszönhető.

A réz termékek sokoldalúsága