A hatóanyagról:

A réznek (Cuprum) a gombák pusztításában rejlő kedvező tulajdonságát már több száz éve sikeresen kihasználjuk. Rézszulfátként már 1760 után használták gabonaszemek csávázására. Ez a legrégebb óta használt készítmények egyike. A réz szabad ionként univerzális sejtméreg, a fungicid hatást a gomba spórákban felhalmozódó Cu2+ ion fejti ki a sejtfehérjék denaturálásával.

A réz(II)-hidroxid (képlete: Cu(OH)2) protektív hatóanyag, tehát a fertőzés kialakulását akadályozza meg. Több hatáshelyű molekula, az élő sejt különböző komponenseivel nem specifikus kémiai reakcióba lép, számos létfontosságú enzim működését gátolja. A lebontó folyamatokra hat, a piroszőlősav-dehidrogenáz enzimrendszer gátlása folyamán, az – SH (tiol-csoport) csoportok megkötése révén a citrát-ciklusban. Hatását abban az esetben fejti ki megfelelően, amennyiben a fertőzés bekövetkezte előtt védőréteget képezünk a növényen. A fedettség tehát meghatározó tényező. A már bekövetkezett fertőzést blokkolni nem képes, csak lassítja terjedését a spóracsírázás gátlásával. Hatástartamát - kontakt szerként - az időjárás jelentősen befolyásolni képes.

A rézhidroxid „finom” réz, azaz fokozatos az ionfeltáródása, finom részecskeméret jellemzi. Kevésbé fitotoxikus, és hosszabb ideig tart a hatása a többi réztartalmú (rézszulfát, rézoxiklorid) gombaölő szerhez képest. Széles hatásspektrumú. Rézkészítmények esetében a rezisztencia kialakulásának esélye minimális. Szerves anyagokhoz, agyagásványokhoz kötődik, ezért a talajban sajnos felhalmozódhat. Felszívódó hatóanyagok gyakori partnere.

A szervetlen gombaölő szerek, így a réz és a kén együttvéve a világ gombaölő szereinek 4,4 százalékát adja piaci részesedés alapján (2005-ös adat).

A termékről:

Hatóanyag: réz (190 g/l) tartalmú vizes szuszpenzió koncentrátum rézhidroxid (300 g/l) formában

A Vegesol R a hazai réztartalmú kontakt gombaölő szerek közt egyedülálló módon növényi olaj alapú hatás és tapadásfokozó adalékanyagokat tartalmaz. A kiváló minőségű hatóanyag kedvező tulajdonságainak kiaknázásához szükségszerű az olaj mint adalékanyag, hiszen az rugalmas, a levegőt áteresztő filmréteget képez a permetezett felszínen. Ez a filmréteg stabilizálja a hatóanyagot, így az nagyon lassan mosódik le. A készítmény hatástartama ezáltal hosszabb mint a WP vagy FW formulációké. A készítmény biológiailag aktív rézion koncentrációja többszöröse a többi rézkészítményének. A gombaspórák és a baktériumok könnyebben fel tudják venni a rezet, így nagyobb hatékonysággal történik meg azok pusztítása. A hatás- és tapadásfokozó anyagok használatának eredményeként a Vegesol R használatakor a hektáronként kipermetezett réz mennyisége 40-60%-al kevesebb mint az egyéb réztartalmú készítmények esetében, ez pedig a termék árát teszi versenyképessé.

A Vegesol R közvetve mérsékli a vírusos megbetegedéseket azáltal, hogy az olaj a vírusvektor levéltetvek és kabócák szívószervét eltömíti, így azok nem tudnak újabb növényeket megfertőzni.

A készítmény 25°C feletti hőmérséklet estén perzselést okozhat. A készítményhez nedvesítőszer hozzáadása nem szükséges.