Folyékony permetezőszer gombás és baktériumos megbetegedések ellen

Hatóanyag: 190 g/l réz tartalmú vizes szuszpenzió koncentrátum rézhidroxid formában (300 g/l)

Hatásmód

A Vegesol R egy kontakt fungicid, ami növényi olaj alapú hatás és tapadásfokozó adalékanyagokat tartalmaz. Az adalékanyag rugalmas, a levegőt áteresztő filmréteget képez a permetezett felszínen. Ez a filmréteg stabilizálja a hatóanyagot, így az nagyon lassan mosódik le. A készítmény hatástartama hosszabb mint a WP vagy FW formulációké. A készítmény biológiailag aktív rézion koncentrációja többszöröse a többi rézkészítményének. A gombaspórák és a baktériumok könnyebben fel tudják venni a rezet, így nagyobb hatékonysággal történik meg az osztódás illetve a spóratömlő kialakulásának gátlása. A hatás- és tapadásfokozó anyagok használatának eredményeként a Vegesol R használatakor a hektáronként kipermetezett réz mennyisége 40-60%-al kevesebb mint az egyéb réztartalmú készítmények esetében.

A készítmény az alábbi növényi betegségek ellen hatásos:

VEGESOL-R-termek.png

 • baktériumos megbetegedések (Preudomonas, Xanthomonas, Erwinia sp)
 • szeptóriás megbetegedések (Septoria apiicola, Septoria lycopersici)
 • alternáriás megbetegedések (Alternaria solani, Alternaria lycopersici, Alternaria pori)
 • peronoszpórás megbetegedések (Plasmopara viticola, Pseudoperonospora cubensis, Peronospora brassical, Bremia lactucae, Peronospora destructor, Pseudoperonospora humuli)
 • cerkospórás megbetegedések (Cerkospora beticola)
 • almafa varasodás (Venturia inaequalis)
 • burgonya és paradicsomvész (Phytaphtora infestans)
 • almafélék nektriás rákja (Nectria galligena)
 • csonthéjasok és almafélék moniliás megbetegedése (Monilia laxa)
 • csonthéjasok sztigminás levéllyukacsosodása (Stigmina carpophila)
 • őszibarack levélfodrosodás (Tophrina deformans)

A Vegesol R közvetve mérsékli a vírusos megbetegedéseket azáltal, hogy az olaj a vírusvektor levéltetvek és kabócák szívószervét eltömíti, így azok nem tudnak újabb növényeket megfertőzni.

Felhasználható: zöldségfélékben fitoftórás és baktériumos megbetegedések ellen.

Javasolt technológia:

Paprikában baktériumos levél és termésbetegségek ellen a védekezést preventíven kell elkezdeni, majd a fertőzés alakulása szerint 2-3 alkalommal javasolt megismételni. Járványos időszakban további 2-3 védekezés szükséges. Paradicsomban fitoftóra ellen a védekezést preventíven kell megkezdeni lombzáródás előtt. Csapadékos meleg időjárás esetén a baktériumos betegségek ellen a kezeléseket virágzás előtt javasolt megkezdeni, és a fertőzés alakulása szerint 2-3 alkalommal megismételni. Burgonyában a védekezést megelőző jelleggel, vagy az első fitoftóra tünetek megjelenésekor kell megkezdeni. Járványhelyzet, illetve a fertőzés mértékétől függően a kezeléseket 7-10 naponként 3-4 alkalommal kell megismételni. A készítmény a baktériumos betegségek ellen is védelmet nyújt. Borsóban és babban baktériumos megbetegedések ellen a védekezést a virágzás és hüvelyképződés időszakában kell elkezdeni, és a fertőzés alakulásától függően 2-3 alkalommal kell megismételni. Hagymában baktériumos megbetegedés ellen a kezeléseket az előrejelzés alapján preventív módon kell elkezdeni és 7-10 naponként 3-4 alkalommal javasolt megismételni.

A készítmény 25oC feletti hőmérséklet estén perzselést okozhat. A készítményhez nedvesítőszer hozzáadása nem szükséges.

Kiszerelési egység: 1 l 5 l; 20 l

Eltarthatóság: 3 év.

Forgalmazási kategória: III.

VEGESOL R biztonsági adatlap